Фалшиви новини има навсякъде, включително и в здравната сфера. В нея обаче освен рискът да попаднем на невярна или неточна информация, съществува и рискът тя да е опасна. По този начин, ако следваме намерените препоръки, може не само да влошим състоянието си, но и да рискуваме да се инвалидизираме и дори да застрашим сериозно живота си.

С д-р Виктория Спасова разказахме в предаването „Натисни F1“ как да търсим вярна информация за здравето ни, кои сайтове дават фалшива информация и кога е важно да посетим лекар.

⚠️ Фалшив е всеки сайт, в който заглавията са “бомбастични”, “шокиращи”; предлагат се нереалистични решения на проблемите; няма цитирана литература, от която е черпена информация; няма информация за авторите; изказват се твърдения без да се дават подробности относно механизъм на действие.

Когато подбирате информация за здравето си, следете за следните неща:

  • Кой е авторът на материала и каква експертиза има в сферата?

  • Показва факти или дава мнение? Ако дава мнение, чие е мнението – на квалифициран експерт, организация или е анонимно?

  • Редовно обновяван ли е? Здравната информация непрекъснато се подновява с нова информация за заболявания и тяхното лечение. Ако сайтът не е обновяван наскоро има риск информацията, която сте намерили, да не е точна и да ви подведе. Особено, ако става въпрос за лекарства.

  • На какви източници се позовава и дали изобщо има споменати източници?

  • Кой плаща за уебсайта и какви са интересите зад него?

Вижте цялото предаване тук: