Мое участие по покана на Радио Варна, което може да чуете на следната локация.

Персоналната медицина все повече се налага и у нас, след като в последните 15-тина години това се случи в Съединените щати и Западна Европа.

Историята на българската компания Re:Gena започва след лична история. „Ако планираш кариерата си, семейството, ваканциите, покупките си, защо да не започнем да планираме и здравето си?„, пита основателят ѝ Боряна Герасимова.

Тя научава всичко по трудния начин. „Когато бях на 26 години се разболях от Лимфом на Ходжкин, вид рак на кръвта. Имах изключително голям късмет и след една година тежко, но ефективно лечение, ракът беше победен и влязох в ремисия, което означава, че той беше напълно излекуван. Преживяното беше толкова шокиращо и трудно, че раздели живота ми на два периода – преди и след рака“.

В търсене на отговорите на редица въпроси, свързани с превенцията и страха да не се върне заболяването ѝ, тя създава и компанията си Re:Gena, която днес се занимава точно с персонализирана медицина, която търси взаимодействието между ДНК и храната, но не само. Понастоящем Герасимова е предприемач в областта на  биотехнологиите и предлагането на работещи решения за здравето, съобразени с генома.

Как работи всичко може да чуете тук – в звуковия файл в материала на Радио Варна.